Турнирът „Аспарухов меч” събра в Пловдив елита на световната сабя.
Участие взеха 136 сабльори и 21 отбора от 25 страни по света. И двете цифри са рекорд за турнира от началото на провеждането му през 80-те години на миналия век. Рангът на състезанието – „Гран при” за световната купа, един от петте турнира в света, предполагаше пристигането в Пловдив на всички най-добри състезатели в тази дисциплина -участваха първите 32 от ранглистата. „Аспарухов меч” се проведе под патронажа на кмета на Пловдив Славчо Атанасов. Наблюдател на ФИЕ беше полякът Яцек Биерковоски. На 26 февруари бяха квалификациите в индивидуалния турнир, а финалите – в събота, 27 февруари. В неделя, 28 февруари бяха излъчени отборните шампиони. Битките за медалите се предаваха директно по БНТ. Между официалните гости бяха министър Свилен Нейков и представители на посолствата на страните-участнички. Победителите от миналата година дублираха успеха. В индивидуалния турнир първи е германецът Николас Лимбах, надделял на финала над олимпийския шампион Жонг Ман (Китай) с 15:11 туша. Отборната титла пък извоюваха италианците, след доста категоричното 45:32 срещу Румъния - световен шампион за 2009 година. Традиционната награда за най-добре представил се българин, учредена от семейството на Асен Лекарски и връчена от сина му Владимир, заслужи Добрин Гьонов, който eдинствен намери място сред 64-те най-добри и в крайна сметка остана 51-и. За първи път в историята на турнира БФ по фехтовка и община Пловдив с любезното съдействие на г-ца Сиран Доганян организираха Гала вечер под надслов „Пловдив – спорт и култура”. Пловдивски клубове от други видове спорт демонстрираха таланта и майсторството на своите елитни спортисти. Продукцията беше наситена с много жизненост, музика, богата хореография и приятни изненади. Освен другите, в шоуто ще участваха и почти всички звезди на световната сабя, гостуващи в Пловдив.

 

Битките свършиха, остана приятелството
„Аспарухов меч” бе закрит с уникално шоу в новотел „Пловдив”

Час-два след като отекна последният сблъсък на фехтовалната пътека в палата 11 на Панаира, всичките 136 участници, специалисти служебни, технически лица и елитни гости се събраха в залите „Париж” и „Москва” на пловдивския Новотел на другарска вечер.
Italy
Това е уникалното на спорта – има люти битки и много нерви по време на състезанието, но всичко се забравя в залата, на стадиона, по спортните обекти. И както винаги, остава приятелството! На тази тема бе и приветствието на директора на турнира Величка Христева – президент на БФ фехтовка и член на Изпълкома на ФИЕ.
Hristeva i Montano
Нещо, което доказаха всички, свързани с фехтовката. За първи път по време на „Аспарухов меч”, вероятно и в турнирите от световната купа на сабя, домакините организират забава под надслов: „Културата и спортът на Пловдив”. Вярно, младите таланти в аеробиката, художествената гимнастка, каратето и художествената самодейност демонстрираха голямо майсторство. Но ако не бе активното участие и на мнозина от фехтовалното семейство, демонстрирали талант и в изкуството, блясъкът на шоуто едва ли щеше да е толкова ярък. Залата бе завладяна от певческия талант на китаеца Хе Вей.
He Wei i Rosi
Румънският ас Раре Думитреску, партнира чудесно на малката Веселина в акробатичния рокендрол.
Dumitresku
Руснакът Александър Якименко и Иля Буйкевич от Беларус пък направиха четворка в аеробиката с пластичните Анелия и Ивелина.
Yakimenko i Buykevich
Веселяците Луиджи Тарантино и Диего Окюци се конкурираха с бъдещата звезда в художествената гимнастика Анета. Сергей Ершов от Русия и нашата звезда Добрин Гьонов пък показаха познания в каратето. Междувременно Алдо Монтано получи от г-ца Христева фотоси с близо 40-годишна давност, на които позира и неговият баща. Видимо сюрпризираният Алдо веднага побърза да се похвали на Яцек Биерковски (Полша) – официалният делегат на ФИЕ за турнира… По някое време цялата зала се присъедини към дуета ветерани на българската сабя Жеко Спиридонов и Роман Кунчев, при изпълнението на „О, слънце мое!”
После факирът Астор събра очите на всички със занимателните и изкусни фокуси…
Astor
На изпроводяк всички си пожелаха „Довиждане!” на „Аспарухов меч” през 2010 година и на…световното по фехтовка през 2013 година!

Познати победители на „Аспарухов меч”
Министър Свилен Нейков уважи престижния турнир в Пловдив

Победителите от миналата година в турнира за световната купа по фехтовка на сабя „Аспарухов меч” дублираха успеха. В индивидуалния турнир първи е германецът Николас Лимбах, надделял на финала над олимпийския шампион Жонг Ман (Китай) с 15:11 туша. В неделния ден отборната титла пък извоюваха италианците, след доста категоричното 45:32 срещу Румъния - световен шампион за 2009 година.
Министър Свилен Нейков дойде специално за турнира и връчи елегантно изработения меч на Лимбах.

Neykov_Hristeva_Gyonov
Традиционната награда за най-добре представил се българи, учредена от семейството на Асен Лекарски, заслужи Добрин Гьонов. Тя бе връчена от сина му Владимир. Добрин Гьонов eдинствен намери място сред 64-те най-добри и в крайна сметка остана 51-и. В първия кръг на директната елиминация той загуби с 8:15 от Бенедикт Вагнер (Германия). От останалите българи с най-предно класиране е Ивайло Симеонов, 83-ти, а 15-годишният Панчо Пасков се нареди на 97-о място. В отборния турнир България (Добрин Гьонов, Борис Цонев, Ивайло Симеонов и Антонио Иванов, треньор Жеко Маринов) тръгна с победа – 45:37 срещу Турция, което ни прати сред 16-те най-добри от участващите 21 отбора в турнира. След това нашите загубиха последователно с 18:45 от Италия, 34:45 от Япония, 36:45 от Великобритания. В спора за 15-ото място отстъпихме с 35:45 от Франция и така останахме 16-ти. Призовата тройка се оформи така: Италия, Румъния, Унгария.

Участието на 136 състезатели от 25 държави, присъствието в Пловдив на първите 32-а от световната ранглиста, отново показа, че заслужаваме признанието да бъдем домакин на турнир за световната купа с ранг на „Гран при”. Вярвам, че и догодина ще защитим своя авторитет - заяви президентът на федерацията по фехтовка Величка Христева. За първи път в историята на турнира в новотел Пловдив бе организирано и спортно шоу под надслов „Културата и спортът на Пловдив” с участието и на най-добрите сабльори в света.

Втори Аспарухов меч за Николас Лимбах
Николас Лимбах - световен шампион, носител на световната купа и водач в световната ранглиста, надделя на финала в тазгодишното издание на „Аспарухов меч” над олимпийския шампион Жонг Ман (Китай) с 15:11. Така двуметровият германец за втора поредна година грабна престижната награда в Пловдив, турнир от категория „Гран при”. На трето място останаха двама италианци - Диего Окюци (Ит) и Луиджи Мирако (Ит).

Limbah s mecha

Елегантно изработеният приз бе връчен на лидера от министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, придружен от президента на родната федерация Величка Христева и зам. кмета на Пловдив Георги Титюков.
Наградата на името на Асен Лекарски за най-добре представил се български фехтувач отново получи Добрин Гьонов, класирал се на 51-о място.

Gyonov s priz Lekarski

До финала четворката стигна с доста труд. Дори лидерите Лимбах и Жонг имаха трудни двубои. А двамата италианци минаха буквално през „иглени уши”, като на осминафинала Окюци и победителят от 2008 г. Луиджи Тарантино заформиха най-лютата битка, украсена с два жълти и два червени картона. В крайна сметка с 15:14 напред отиде Окюци. Добрин Гьонов загуби с 8:15 още в І кръг от стария си познайник Бенедикт Вагнер (Германия). Двамата бяха в една предварителна група, където Вагнер спечели с 5:1 туша. Германецът стигна осминафинала, където бе отстранен с 15:8 от Жонг Ман.